2.
Çift
Terapisi
Çift terapisi, evli ya da duygusal birlikteliği olan çiftlerle yürütülen, çiftler arasındaki ilişkide yaşanan problemlere odaklanan terapi şeklidir. Çift terapilerinin temelindeki ortak görüş, her ilişkide tartışma ve problemlerin yaşanmasının olması gereken ve doğal olduğu yönündedir. Ancak tartışmaların düşmanca-yaralayıcı tavır ve sözler, uzun süren küslükler içeriyor olmasının, ilişki ve çocuklar üzerinde oldukça olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.
Yıllarca mutlulukla devam eden ilişkilerde eşlerin; problemlerini göz ardı etmeyip bunlar üzerinde çalıştıklarını, çatışmaları doğru şekilde yönetmeyi öğrenmek için çabaladıklarını biliyoruz. Dolayısıyla çift terapisinin temel amaçları arasında; eşlerin yaşadıkları duyguları ve nedenlerini fark edebilme, olumsuz duygularını yönetebilme, depresyon, öfke kontrolü sağlayarak bir tartışma esnasında sakin kalabilme, duygularını ifade edebilme, etkin dinleme becerilerini kazanmaları yer almaktadır.
Çift terapisine düzenli olarak devam eden birçok çiftin ilişkilerinin, yakınlık içeren ve daha doyum sağlayıcı olma yönünde geliştiğini kanıtlayan birçok bilimsel araştırma vardır.
Çift terapisinin yapısı ve uygulanma şekli, yöntemler ve yaklaşımlar arasında farklılık göstermektedir. Ancak genellikle, çift terapilerinde görüşmeler, her iki kişinin de katıldığı seanslar şeklinde yürütülür. Bazı yaklaşımlarda ilk 2-3 seansı kapsayan değerlendirme seanslarında; çiftlerle ayır ayrı olarak da birer seans yapılabilmektedir.